Kváskový chleba


Příprava žitného kvásku:

V tomto návodu se nebudu zabývat založením kvásku, ale jeho rozmnožením pro pečení a následné další uchování. Kvásek lze získat třeba ode mě.

Kvásek skladujeme maximálně týden v ledničce (nesmí zmrznout). Po celou dobu skladování není potřeba s kváskem nijak manipulovat, přikrmovat. Důležité je, aby byl kvásek v nádobě, která není pevně uzavřena. Musí „dýchat“. Já používám zavařovací sklenici s nedotaženým víčkem.

Po vyndání kvásku z ledničky jej doporučuji nechat stát kdekoliv v místnosti o pokojové teplotě cca 2 hodiny, aby se probudil. Potom ho „vykydnu“ do misky a přidám cca 110g žitné mouky. Přidám přibližně 100 g vody a pečlivě promíchám. Cílem je směs o malinko hustší než je potřeba pro palačinky. Takto připravenou směs nechám cca 2,5 hodiny v pokojové teplotě pracovat.

Po této době je kvásek z pravidla dvojnásobný plný bublinek. Pokud ne, potřebuje delší čas.

A můžeme se pustit do přípravy těsta.

Dále budu popisovat postup pro pekárnu. Důležité je, aby uměla technologii pro přípravu kváskového chleba (nikoliv kvasnicového !) Doma používám multifunkční domácí pekárnu Sana (http://www.sanapekarna.cz/).


Do nádoby pekárny vkládám tyto ingredience. Nutno dodržet postup.
  • ½ l vody
  • 2 polévkové lžíce (PL) oleje (nejlépe čistý olivový)
  • 1 PL soli
  • 1 PL drceného kmínu
  • ½ kg pšeničné mouky (pokud možno celozrnné)
  • ¼ kg žitné mouky (pokud možno celozrnné)
  • 170g kvásku

… vložíme do pekárny a spustíme příslušný program pro kváskový chleba. K výše zmíněným přísadám lze dle chutí přidat různá semínka, ale to už je jiná kapitola. 

Pro další pečení si mohu zbylý kvásek zase dokrmit (domnožit) viz 3. odstavec. Pokud už péci nebudu, tak jej zase uskladním v čisté zavařovací sklenici s nedotaženým víčkem v lednici.


Žádné komentáře:

Okomentovat